Energieschutting

Voor bestaande en nieuwbouw woningen is nu de oplossing om zonder grondboring of luidruchtige buitenunit de woning te verwarmen. Dit doen we met de innovatieve Energieschutting.

De Energieschutting is opgebouwd uit Thermodules (90mm) breed. In de Thermodule zitten  drie luchtkamers en een buisje waardoor glycol stroomt. Door de drie luchtkamers heeft de Thermodule (90mm) 0,73M2 contactoppervlakte met de buitenlucht en is het mogelijk om met twee schutting delen uw huis 24 uur per dag zonder geluid te verwarmen.

In de Thermodule zit een buisje waardoor glycol stroomt (antivries). Dit glycol mengsel wordt d.m.v. twee leidingen in de grond (25mm) naar de warmtepomp in de nabijheid van de CV ketel gebracht. Bij deze hybride opstelling zit een 150/200/300 liter boiler waar goedkoop door de warmtepomp tapwater kan worden gemaakt. De installatie wordt aangesloten d.m.v. de Optibox. In de Optibox zitten alle componenten die nodig zijn om een installatie werkend te maken en worden de installatie werkzaamheden verkort. Een bijkomend voordeel is door de Optibox toe te passen we de ventilatie warmte weten terug te winnen en deze door de warmtepomp wordt hergebruikt.
Door de hybride configuratie met tapwaterboiler en warmte terugwin kan 60 tot 80% aan gas worden bespaard.

VITbouw is NIET de producent van de Energieschutting dit is de firma. www.optisolar.nl

Optisolar is specialiseert in het maken van warmtebronnen voor warmtepompen. Deze warmtebron kan als schutting worden gebruikt maar ook als bron onder de zonnepanelen (PVT). Voor woningen die al zonnepanelen hebben kan deze alsnog eronder worden gemonteerd. Voorwaarden is wel dat er 8 panelen aaneengesloten moeten liggen.

Bij www.optisolar.nl kunt u een vragenformulier invullen waarna u binnen 3 weken een prijsindicatie ontvangt. Uit uw gegevens wordt de ideale systeem opstelling gekozen die het beste bij uw situatie past.

Na aanleiding van het YouTube filmpje van Ketelklets de aanvullende gegevens betreft de Energieschutting.

De eerste Energieschutting werd gemaakt in 2018 op de Heimansweg 58 te Amsterdam hierop is een 6 kilowatt warmtepomp aangesloten. De Energieschutting is daar i.p.v. een schutting tegen de buitengevel gemonteerd. In de loop van tijd hebben we kleine aanpassingen gedaan om de montage te vereenvoudigen maar wat betreft de werking is deze hetzelfde gebleven De Schutting bestaat uit een betonnen montagevoet met uitsparingen om hier eenvoudig de leidingen door te kunnen voeren. Een aluminium paal10x10 centimeter. Een onderligger en  bovenligger met natuurlijk de Thermodules die hier tussen passen. De schutting is zeer eenvoudig te monteren.

Wat is er nu zo bijzonder aan de Thermodule? Als warme lucht stijgt valt koude lucht en hier maken we met de Thermodule gebruik van. De Energieschutting wordt aan de onderkant met de koudste leiding van de warmtepomp aangesloten. Het water/glycol mengsel wordt namaten deze meer naar boven gaat warmer. In de Thermodule zitten lucht kamers die door het temperatuur verschil aan de bovenkant lucht begint aan te zuigen. De Thermodule is 9 cm breed maar heeft door de luchtkamers een contact oppervlakte met de buitenlucht van 0,73 vierkante meter. Met 2 schuttingdelen hebben we hierdoor 52 vierkante meter waarmee de warmtepomp uit de buitenlucht warmte kan halen. In de wintermaanden staat de zon laag en hierdoor haaks op de schutting waardoor ook nog eens het instralende zonlicht licht door de schutting wordt opgenomen en de warmtepomp zonder geluid efficiënt warmte produceert.

De Energieschutting is gemaakt van aluminium en geanodiseerd en hierdoor bestendig tegen weer en wind. Het nadeel van anodiseren is krassen mijn advies is om er geen fietsen tegen aan te zetten. Omdat de Energieschutting is gemaakt van geanodiseerd aluminium heeft  het een lange levensduur en na tientallen jaren milieu vriendelijk te recyclen.

Kunnen er planten tegen aan worden gezet? Het antwoord is JA de Energieschutting doet het dag en nacht ook als de temperatuur in de nacht onder nul gaat. Staat de Energieschutting in de schaduw heb je minder rendement en dat zou ik voorkomen. Een klimop vind ik geen goed idee omdat deze de luchtstroomgaten zouden kunnen beïnvloeden.

Moet de Energieschutting op het zuiden staan? NEE oost en west is ook goed.

Is de Energieschutting altijd 180cm hoog? NEE de maximale lengte die wij kunnen leveren is 6 meter. Deze lengtes kunnen aan de gevel worden gemonteerd. Wel aanvragen bij de gemeente omdat dit misschien het uiterlijk van het huis beïnvloed.

Wat doet het met wind? Als het waait wordt het rendement van de Energieschutting nog beter.

Is er een maximale afstand sussen de schutting en warmtepomp? NEE hoe verder de schutting staat hoe groter de leiding diameters worden. Vuistregel is dat je met een 25mm leiding de schutting 25 meter in de tuin kan zetten. Voorkom haakse bochten die geven weerstand.

Zodra de leidingen in de woning komen moeten deze worden geïsoleerd omdat deze gaan condenseren. Waar condensatie geen probleem is niet isoleren. Vanaf de schutting tot aan de gevel de leidingen ongeïsoleerd in de grond leggen.

Bij een erfscheiding kunnen de Energieschuttingen apart van elkaar worden aangesloten zodat beide woningen hierop hun warmtepomp kunnen aansluiten.

Is het systeem nog een test opstelling? NEE de Energieschutting is een uit ontwikkeld product we hebben in Nederland nu 25 woningen afgelopen 4 jaar hiermee verwarmd. Wat verwarrend is dat VITbouw bij het Toekomstfonds Amersfoort een Energieschutting in combinatie met een mini grond warmte batterij heeft aangeboden.

Wat is een mini grond warmte batterij? Een mini warmte batterij is een buis van 10cm doorsnede die eenvoudig en snel 10 meter in de grond wordt gespoten. De warmte van de Energieschutting wordt voor enkele uren of dagen in de grond gebracht en op koudere uren er weer uitgehaald. Wat hiervan het rendement is weten we nog niet hiervoor hebben we van het Toekomstfonds een bijdrage gekregen om dit te onderzoeken.

Kan ik altijd met de Energieschutting mijn huis verwarmen. NEE bij min 2 s,nachts wordt het rendement minder en kiezen we om de CV ketel te laten bijstoken. Overdag als de zon schijnt en het vriest 10 graden gaat de warmtepomp gewoon weer warmte uit de Energieschutting halen.

Zijn er data sheets van de Energieschutting? JA we hebben vorig jaar TNO de efficiëntie laten meten en deze data is verwerkt om hiermee een gelijkwaardigheid verklaring te krijgen. Deze aanvraag loopt en zal over 4 tot 6 maanden worden afgegeven. 2 jaar geleden hebben we voor  woningbouw vereniging Woonstad Rotterdam diverse woningen verduurzaamd deze installaties worden door een onafhankelijke instantie gemeten en het resultaat is dat we met de Thermodules in de koudste 2 wintermaanden een gemiddelde COP van 3,5 halen dit is voor deze koude winter maanden een uitzonderlijk goed resultaat.  

Dan natuurlijk wat kost een Energieschutting? De Energieschuting kost € 1.000 euro per strekken meter. Om een bestaande woning met een 3 kilowatt hybride te verwarmen heb je 2 delen van 2 meter lengte nodig. Kosten € 4.000,00 en 60 tot 80% gasbesparing. Voor een 6 kilowatt heb je geen 8 meter nodig maar is 6 meter voldoende. Met 6 meter Energieschutting is een goed geïsoleerd woonhuis van het gas af.