Energieschutting
De Energieschutting is de stille warmtebron voor de warmtepomp. Deze haalt 24 uur per dag warmte uit de buitenlucht. Ook als het donker is. Zoninstraling zorgt voor een nog beter rendement van de warmtepomp.
Sinds maart 2024 is de Energieschutting voorzien van zonnepanelen waardoor deze zowel warmte als elektriciteit levert.
De Energieschutting is ook te leveren met een groen blad uiterlijk. Deze zonnepanelen zijn van de Nederlandse producent Elsun uit Roden.
Voor bestaande en nieuwbouw woningen is nu de oplossing om zonder grondboring of luidruchtige buitenunit uw woning te verwarmen. Dit doen we met de innovatieve Energieschutting.
De Energieschutting is opgebouwd uit Thermodules (90mm) breed. In de Thermodule zitten drie luchtkamers en een buisje waardoor glycol stroomt. Door de drie luchtkamers heeft de Thermodule (90mm) 0,73M2 contactoppervlakte met de buitenlucht en is het mogelijk om met twee schuttingdelen uw huis 24 uur per dag zonder geluid te verwarmen.
.
VITbouw is NIET de producent van de Energieschutting dit is de firma www.optisolar.nl
OptiSolar is gespecialiseerd in het maken van warmtebronnen voor warmtepompen. Deze warmtebron kan als schutting worden gebruikt maar ook als bron onder de zonnepanelen (PVT). Voor woningen die al zonnepanelen hebben kan dit er alsnog onder worden gemonteerd. Voorwaarde is wel dat er 8 panelen aaneengesloten moeten liggen.
De eerste Energieschutting werd gemaakt in 2018 op de Heimansweg te Amsterdam hierop is een 6 kilowatt warmtepomp aangesloten. De Energieschutting is daar tegen de buitengevel gemonteerd. In de loop van tijd hebben we kleine aanpassingen gedaan om de montage te vereenvoudigen maar wat betreft de werking is deze hetzelfde gebleven De Energieschutting bestaat uit een betonnen montagevoet met uitsparingen om hier eenvoudig de leidingen door te kunnen voeren. Een aluminium paal van 10x10 centimeter. Een onderligger en bovenligger met natuurlijk de Thermodules die hiertussen passen. De schutting is zeer eenvoudig te monteren.
Naar aanleiding van het YouTube filmpje van Ketelklets www.ketelklets.nl de aanvullende gegevens betreffende de Energieschutting.
Wat is er zo bijzonder aan de Thermodule?
Als warme lucht stijgt valt koude lucht en hier maken we met de Thermodule nuttig gebruik van. De Energieschutting wordt aan de onderkant met de koudste leiding van de warmtepomp aangesloten. Het water/glycol mengsel wordt warmer naarmate deze meer naar boven gaat. In de Thermodule zitten luchtkamers die door het temperatuurverschil aan de bovenkant lucht beginnen aan te zuigen. De Thermodule is 9 cm breed maar heeft door de luchtkamers een contactoppervlakte met de buitenlucht van 0,73 vierkante meter. Met 2 schuttingdelen hebben we hierdoor 52 vierkante meter waarmee de warmtepomp uit de buitenlucht warmte kan halen. In de wintermaanden staat de zon laag en hierdoor haaks op de schutting waardoor ook nog eens het instralende zonlicht licht door de schutting wordt opgenomen en de stille warmtepomp efficiënt warmte produceert.
Van welk materiaal is de Energieschutting gemaakt?
De Energieschutting is gemaakt van aluminium en geanodiseerd en hierdoor bestendig tegen weer en wind. Het nadeel van anodiseren is krassen. Mijn advies is om er geen fietsen tegen aan te zetten. Omdat de Energieschutting is gemaakt van geanodiseerd aluminium heeft het een lange levensduur en is na tientallen jaren milieuvriendelijk te recyclen.
Kunnen er planten tegen aan worden gezet?
Het antwoord is JA, de Energieschutting doet het dag en nacht ook als de temperatuur in de nacht onder nul gaat. Staat de Energieschutting in de schaduw heb je minder rendement en dat zou ik voorkomen. Een klimop vind ik geen goed idee omdat deze de luchtstroomgaten zouden kunnen beïnvloeden.
Moet de Energieschutting op het zuiden staan?
Nee, oost en west is ook goed.
Is de Energieschutting altijd 180cm lang?
Nee, de maximale lengte die wij kunnen leveren is 6 meter. Deze lengtes kunnen ook aan de gevel worden gemonteerd. Wel aanvragen bij de gemeente omdat dit misschien het uiterlijk van het huis beïnvloed.
Wat doet het met wind?
Als het waait wordt het rendement van de Energieschutting nog beter.
Is er een maximale afstand tussen de schutting en warmtepomp?
Nee, hoe verder de schutting van de warmtepomp staat, hoe groter de leidingen zijn die we gebruiken. Vuistregel is dat je met een 25mm leiding de schutting 20 meter in de tuin kan zetten. Voorkom haakse bochten, die geven weerstand.
Moeten de leidingen geïsoleerd worden?
Zodra de leidingen in de woning komen moeten deze worden geïsoleerd, omdat deze anders gaan condenseren. Waar condensatie geen probleem is niet isoleren. Vanaf de schutting tot aan de gevel de leidingen ongeïsoleerd in de grond leggen.
Wat als mijn buurman ook een Energieschutting wil op dezelfde plek?
Bij een erfscheiding kunnen schuttingdelen apart van elkaar worden aangesloten, zodat beide woningen hierop hun warmtepomp kunnen aansluiten.
Is het systeem nog een test opstelling?
Nee, de Energieschutting is een uitontwikkeld product. We hebben in Nederland 25 woningen in de afgelopen 4 jaar hiermee verwarmd. Wat verwarrend is, is dat VITbouw bij het Toekomstfonds Amersfoort een Energieschutting in combinatie met een mini grond warmte batterij heeft aangeboden.
Wat is een mini grond warmte batterij?
Een mini warmte batterij is een gepatenteerde buis van 63mm doorsnede die eenvoudig en snel 5,5 meter in de grond wordt gespoten. De warmte van de Energieschutting wordt op warme dagen in de grond gebracht en op koudere uren er weer uitgehaald. Wat hiervan het rendement is, weten we nog niet. We hebben we van het Toekomstfonds een bijdrage gekregen om dit te onderzoeken.
Kan ik altijd met de Energieschutting mijn huis verwarmen?
Nee, bij min 2 ‘s nachts wordt het rendement minder en kiezen we ervoor om de cv-ketel te laten bijstoken. Overdag als de zon schijnt en het vriest 10 graden gaat de warmtepomp gewoon weer warmte uit de Energieschutting halen.
Zijn er datasheets van de Energieschutting?
Ja, we hebben vorig jaar TNO de efficiëntie laten meten en deze data is verwerkt om hiermee een gelijkwaardigheidsverklaring te krijgen. Deze aanvraag loopt en zal over 4 tot 6 maanden worden afgegeven. 2 jaar geleden hebben we voor woningbouwvereniging Woonstad Rotterdam diverse woningen verduurzaamd. Deze installaties worden door een onafhankelijke instantie gemeten. Het resultaat is dat we met de Thermodules in de koudste 2 wintermaanden een gemiddelde COP van 3,5 halen. Dit is voor deze koude winter maanden een uitzonderlijk goed resultaat.
Wat kost een Energieschutting?
De Energieschuting kost € 1.000 euro per strekkende meter. Om een bestaande woning met een 3 kilowatt warmtepomp hybride te verwarmen, heb je 2 delen van 2 meter lengte nodig. Kosten € 4.000,00 en 60 tot 80% gasbesparing. Voor een 6 kilowatt heb je geen 8 meter nodig maar is 6 meter voldoende. Een goed geïsoleerd huis is met een Energieschutting van 6 meter van het gas af.