Jip en Janneke taal
In 2026 mogen geen ketels meer uitgewisseld worden zonder warmtepomp. Dit is over 27 maanden. De nieuwe ketel met hybride warmtepomp daar gaat de installateur u een nota van 8 tot 10k voor sturen. Met dit systeem kunt u alleen uw huis verwarmen. Als u goedkoop wil douchen gaat dit systeem 11 tot 13k kosten. De vraag is als deze werkzaamheden in 2026 moeten worden uitgevoerd er nog techneuten zijn die daar tijd voor hebben. Ik denk het niet. En iedere techneut kan vragen wat hij wil.
Is het verstandig om deze werkzaamheden nu al te laten uitvoeren? Mijn antwoord hierop is JA omdat ik denk dat er wachttijden aankomen van meer dan een jaar. Als uw defecte ketel niet is te repareren u in de kou zit en alleen iemand komt opdagen die de hoofdprijs rekent.
Is een hybride systeem alleen voor verwarmen een goede keus? NEE. Omdat douchen ook geld kost en je met de warmtepomp goedkoper warm water kan maken. Neem dus een warmtepomp die is aangesloten op een buffervat die warm tapwater kan maken.
Is het verstandig om een lucht/water warmtepomp te nemen (omgekeerde airco). Mijn antwoord hierop is NEE. De installatie kost 11 tot 13k en gaat 13 jaar mee. Dit is een afschrijving kan 1k per jaar en maakt nog herrie ook.
Zijn er slechte lucht/water warmtepompen (omgekeerde airco). Mijn antwoord hierop is JA. De eerste generatie waren omgebouwde airco’s. Die koelde waardoor het buitendeel warm werd. Door het systeem om te draaien kregen we een warmtepomp die binnen verwarmde en het buitendeel koelde. Hierdoor wordt het vochtig en vocht met elektronica gaan niet samen. Ook mieren en ander ongedierte bezochten deze plek vanwege de vochtige omstandigheden. Deze systemen worden nog veel verkocht ook door bekende merken. Binnen 5 jaar worden de printplaten al vervangen en deze reparaties kosten meer dan 1000 euro.
Zijn er ook goede lucht/water warmtepompen (omgekeerde airco). Mijn antwoord hierop is JA. Er zijn fabrikanten die het buitendeel zo hebben aangepast dat de natte condensor is afgesloten van de elektronica en compressor. Hierdoor kon er minder geluid ontsnappen en werd de maximale toelaatbare decibels van 45dB bereikt wat nog steeds veel geluid is.
Zijn er ook lucht/water warmtepompen (omgekeerde airco) die weinig geluid maken. Mijn antwoord hierop is NEE. De fabrikanten geven 45dB op. Dat zijn test waarden bij normale buiten temperaturen. Als het buiten onder de 4 graden komt gaat de condensor invriezen. Om te ontdooien gaat de warmtepomp een minuut of 10 in de ontdooi cyclus. De warmtepomp staat dan te piepen en te kraken. Uit ervaring weet ik dat bewoners en buren s, nachts er wakker van werden.
Zijn er ook water/water warmtepompen (Met een grondboring) die goed werken. Mijn antwoord hierop is JA. Investering warmtepomp installatie 33 tot 40k. Aanpassen woning (isolatie vloerverwarming) 25 tot 50k. Als de huiseigenaren meer verwarmen dan in de zomer koelen wordt de bron steeds kouder en is deze na 25 jaar op en de installatie afgeschreven. Daarom adviseer ik bij bestaande woningen het hybride te houden en hiermee 80% energie te besparen.
Is het verstandig om zonnepanelen te nemen? Mijn antwoord hierop is JA. Ook als de salderings regeling 2025 ingaat. De salderings regeling gaat 2025 in en zal 10% per jaar afbouwend zijn. Hier gaat u dus nog jaren plezier van hebben.
VandeBron laat klanten met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Wat is hier aan te doen? Gebruik zelf de opgewekte stroom door hier warm water van te maken. Dit kan door de warmtepomp en/of een elektrisch element toe te passen.
Zijn er fabrikanten die warmtepompen op basis van het weerbeeld voor de komende 10 dagen energiezuinig kunnen aansturen. Mijn antwoord hierop is JA. Op dit moment is er maar één en dat is de firma Optisolar. Andere fabrikanten zijn er wel mee bezig maar hebben deze nog niet in de verkoop.
De controller van Optisolar kan op 10 daagse weervoorspelling een installatie aansturen. Hierdoor is het mogelijk het buffervat op te warmen door de warmtepomp en/of elektrisch element. Het elektrisch element wordt door een solid state relais ( Dimmer) aangestuurd op basis van gemeten terug geleverde energie. Kortom we maken eerst alle elektriciteit op bepalend op welk dagdeel de zon het meeste elektriciteit produceert. Ook de wasmachine droger en vaarwasser worden door de controller automatisch aan gezet.
Samenvattend
Zonnepanelen verstandig JA
Warmtepomp verstandig JA
Buffervat verstandig JA
Elektrisch element verstandig JA
Controller verstandig JA
Lucht/water warmtepomp verstandig NEE
Dan kom ik uit op een PVT systeem (zonnepanelen met warmteopwekker voor de warmtepomp). Een water/water warmtepomp. 150 liter buffervat met elektrisch element en een slimme controller die dit efficiënt kan aansturen. Dit product levert de firma Optisolar uit Muiderberg dat ik plezier installeer. Voor woningen waar al zonnepanelen liggen is het systeem van Optisolar toepasbaar en worden de zonnepanelen hergebruikt.